Compromisloos je hart volgen, hoe doe je dat?

Hier in zuid Portugal ontmoet ik veel mensen die de sprong wagen, hun huis verkopen en in een camper gaan leven of gewoon zonder bezittingen in het vertrouwen leven dat het goed komt. Heerlijk lijkt me dat! Ik voelde die roep twaalf jaar geleden heel sterk, maar durfde het toen niet aan, omdat ik bang was zonder geld of vaste basis in de problemen te komen. Dus ik bleef waar ik was en werd ziek en had alsnog geen mogelijkheid iets op te bouwen, maar was wel ongelukkig. Het leven heeft me geleerd dat het luisteren naar mijn innerlijke roep altijd de moeite waard is, omdat het voor mij op een later moment altijd duidelijk is geworden dat dat de snelste weg was naar waar ik naar op weg was, alleen kon ik dat op dat moment niet zien.

Maar hoe zorg je dan voor je eten en drinken als je roekeloos je hart volgt en bijvoorbeeld in een camper gaat wonen, zonder dat je verder een plan hebt? Ik vroeg het aan een aantal mensen die het doen en zij vertelden mij dat het leven vanuit vertrouwen in plaats van angst, altijd iets op je pad brengt. Ik ben het daar helemaal mee eens, want ik heb zelf via de wet van aantrekkingskracht ervaren dat veel dromen in vervulling gingen. (Meer daarover staat in mijn boek.) Als je een duidelijke visie hebt van wat je wilt en je gelooft 100% in de mogelijkheid daarvan en als je bereid bent te leren van alle blokkades die je tegenkomt op weg naar die mogelijkheid, dan is er weinig dat kan zorgen dat het niet gebeurt.

 Maar de lijn tussen realiteit en illusie is heel dun. Er zijn genoeg mensen die de sprong wagen, in de problemen komen en vervolgens juist minder vrijheid ervaren in plaats van meer. Waar ligt dat dan aan? 

Ten eerste is het nogal wat om 100% ergens in te vertrouwen en je visie zo helder te hebben dat er niets tussen kan komen. 95% van onze gedachten en gevoelens vinden onbewust plaats, dus aan de ene kant kun je zeggen: “Ik doe het gewoon en vertrouw erop dat het wel goed komt”, maar aan de andere kant kun je over het hoofd zien dat je ergens voor wegloopt en dat je daarmee juist creëert waar je onbewust zo bang voor bent, waardoor de kans groot is dat het leidt tot méér tekort en minder vrijheid. Ergens werkelijk voor gaan, betekent ook dat je bereid bent om uitdagingen te lijf te gaan en moeilijkheden het hoofd te bieden. Dat je zo krachtig bent in waar je heen wilt, dat je je niet laat ontmoedigen. 

Een reality check kan ook geen kwaad. Mijn lief heeft toen hij voor het eerst werkelijk in contact kwam met zijn hart al zijn spaargeld gestopt in de bouw van een Dome die gekoppeld was aan een groenproject voor studenten. Prachtig initiatief en een enorme uitdaging in volharding, want niets ging zoals gepland. We hadden voor dat geld een half huis kunnen kopen of een camper en 8 jaar op reis. Daarnaast is hij na 2 jaar nog steeds aan het bekomen van alle uitdagingen die hij in het project is tegengekomen. Aan de andere kant hebben veel studenten hierdoor inspiratie gevonden en zijn velen in prachtige beroepen beland, maar het was een dure les om te leren dat je hart soms ook een beetje sturing van je hoofd nodig heeft. Bezint eer ge begint…

Is dit een pleidooi om van je dromen af te zien?  Nee joh! Ik geloof er 100% in dat de wereld een veel mooiere plek wordt als mensen hun hart gaan volgen en gaan doen wat ze werkelijk gelukkig maakt. Maar het is ook belangrijk dat je daar echt in slaagt. Daarom heb ik een aantal vragen voor je, zodat je een beter overzicht krijgt van wat jou beweegt.

  1. Loop je ergens voor weg of loop je ergens naar toe?
  2. Ken je jezelf goed genoeg om zeker te weten dat je er 100% in gelooft en ben je bereid je onbewuste angsten en conditioneringen te onderzoeken die je vertellen dat het helemaal niet kan? 
  3. En heb je een realistische kijk op wat voor jou haalbaar is, zodat je echt in een gevoel van vertrouwen en overvloed kunt blijven? Als je onbewust heel bang bent voor tekort en je besluit toch “te springen” dan krijgen die onbewuste angsten meestal gelijk, want je hebt geen grip op de situatie. Neem je je angsten mee en neem je haalbare stapjes die voor jou realistisch zijn, dan is dat voor jou een veel snellere route.
  4. Weet je wat je te doen staat bij tegenslag en voel je je in staat om deze te overwinnen?
  5. Ben je er OK mee als dingen compleet anders gaan dan verwacht en is je visie sterk genoeg om ook dan weer de beste weg naar Rome te vinden? 
  6. Ben je bereid moeilijkheden aan te gaan wanneer het moeilijk wordt?
  7. Heb je zicht op wat die moeilijkheden zijn en weet je wat er nodig is om toch te bereiken waar je van droomt? 

Heb jij ook lessen geleerd met betrekking tot het al dan niet je hart volgen? Welke vraag stel jij jezelf het liefste om te checken of je plannen handen en voeten hebben?

Vergelijkbare berichten